miércoles, 11 de marzo de 2009

Prenzlauer Berg i els nens



Prenzlauer Berg és un barri que es troba al nord-est de Berlín. Abans de la caiguda del mur aquest barri acollia a artistes i a dissidents de la RDA.
Després de la caiguda del mur, es van mudar a aquest barri molt joves. Personalment, aquest barri em recorda a l’Eixample de Barcelona però a la manera berlinesa, és a dir, molt més viu, obert i modern.
Aquest és un barri tranquil però viu, amb disseny però no ostentós, modern però no “fashion”, de sempre, però no antiquat, on hi viu, sobretot, gent de tota la vida, estudiants i pares joves amb fills petits.
A tots els parcs d’aquest barri (que tractant-se de Berlín son molts i molt verds) s’hi veuen nens amb roba de colorins, amb caputxes de nan i jugant amb els seus pares, joves i moderns, que duen cafè per emportar a la mà.
Però la pregunta és, què ho fa que a Berlín i més exactament a Prenzlauer Berg hi hagi tants pares joves? La meva intuïtiva i humil resposta és que Berlín, i encara més aquest barri, és un lloc ideal per criar els fills: amb moltes zones verdes, pocs cotxes, ambient de barri, molts serveis per a nens i pares...
Això, sumat a que l’arrelament familiar alemany no és tan fort com ho és al nostre país més les ajudes econòmiques que reben els joves per part de l’Estat, més el més o menys assequible preu dels pisos provoca que els joves marxin molt d’hora de casa, és a dir, gran part de joves, al menys els berlinesos, abandonen casa dels pares com a molt tard als 24 anys.
I aquí és on apareixen els fills; el fet de començar abans la vida “independent” fa que també apareguin abans les ganes de formar una família. I és aquesta la raó per la qual Prenzlauer Berg estigui ple de nens petits i de pares joves i moderns.
No us espanteu, però caminar per aquest barri fa venir ganes de ser un pare o mare modern i jove. He dit que no us espanteu, Berlín ha canviat moltes coses en mi, però per sort, aquesta no.

No hay comentarios: