martes, 9 de diciembre de 2008

Weihnachtsmarkt o la bogeria del Nadal berlines


A partir del primer de desembre,apareixen pels carrers de Berlín els mercats de Nadal Weihnachtsmarkt. N’hi ha uns 50 repartits per tota la ciutat, n’hi ha un a Ku’Damm, l’històric carrer del Berlín Oest, un altre a Spandau, a les afores de la ciutat, a Alexanderplatz, sota la torre de televisió, Fernseheturm i dins del museu jueu hi ha un mercat de Nadal bastant original, el Weihnukka Markt, una barreja entre mercat de Nadal i Chanukka…


Contràriament al que es podria pensar, ja que a Alemanya les temperatures a l’hivern no superen els cinc graus, els mercats de Nadal tenen molt d’èxit i són molt grans, per exemple, el de Spandau, té més de 300 paradetes i s’hi pot trobar tot el que es vulgui relacionat amb aquestes festes o no. La majoria de parades ofereixen diferents tipus de menjars i begudes que els visitants assaboreixen mentre passegen per les parades o simplement mengen a peu dret, acció que els berlinesos practiquen molt habitualment a qualsevol lloc i a qualsevol hora del dia i de la nit.

Els mercats de Nadal, per tant, tampoc s’escapen d’aquesta tradició i hi podem trobar des de berlinesos bevent Glühwein, el típic vi calent alemany que ajuda a suportar el fred, galetes amb frases com: Oma,ich liebe dich, és a dir, iaia, t’estimo i evidentment, el menjar típic de la capital alemanya el Currywurst, la salsitxa amb salsa de tomàquet i curry, de la qual els berlinesos n’estan tant orgullosos que fins i tot li han dedicat un museu. A part de tot això, els més atrevits poden provar la típica patata bullida amb col i carn, cuinada en cassoles d’un metre de diàmetre per homes i dones amb camisa de quadres. Com qualsevol es pot imaginar, aquesta barreja de menjars provoca, també, una gran barreja d’olors no sempre agradable. A més de menjar i més menjar, s’hi poden trobar infinitat de figuretes per penjar a l’arbre de Nadal, bufandes, gorres i guants per afrontar el fred berlines i tot plegat mentre les oïdes dels visitants gaudeixen de les nadales cantades per veus infantils.

A part de comprar, menjar i beure, és tant fort l’ambient nadalenc que es viu aquí que els mercats de Nadal de Berlín ofereixen parcs d’atraccions ambulants per a petits i grans. Només a la capital alemanya hi ha més de tres sínies, tres pistes de patinatge sobre gel i una d’esquí. El Nadal aquí sí que es viu intensament.

1 comentario:

joanbarcelona dijo...

M'ha agradat molt l'explicació d'aquesta tradició nadalenca a Berlín.Gairebé, es poden sentir les olors dels diversos menjars i notar aquell fred tan característic de Berlín que deixa les orelles glaçades, com si algú s'hagués deixat la porta de Brandenburg oberta de bat a bat.