miércoles, 18 de marzo de 2009

La revenda de bitllets i altres reutilitzacions


Aquí, tot es reutilitza, des de les ampolles de cervesa fins als bitllets de metro passant per les bosses d’anar a comprar i fins i tot els assecadors de cabell, les olles...però anem per parts.
M’agradaria parlar primer de les ampolles, a Berlín està premés beure al carrer, però tot i això no hi ha cap, i quan dic cap és cap, ampolla ja sigui de plàstic o de vidre pel terra, mai. El fet és que a Alemanya hi ha instaurat el sistema del Pfand, és a dir els diners que val l’ampolla; sigui d’aigua o de Berliner Pilsner, totes les ampolles tenen Pfand.I és per això que no hi ha ampolles al carrer, hi ha gent que es dedica a retornar els envasos al supermercat i a canvi d’aquests reben entre 8 i 30 cèntims, depenent de l’envàs. Aquesta suma pot semblar baixa, però si tenim en compte la quantitat de cervesa que beuen els alemanys, us asseguro que no ho és pas de baixa! A més els “pfaners”, quan veuen algú pel carrer o pel metro amb una ampolla, de seguida li demanen si els la pot donar, sigui plena o buida.
En segon lloc, una reutilització força curiosa és la revenda de bitllets de metro.
Els anomenats bitllets senzills de metro aquí duren dues hores i la gent quan els ha utilitzat els llença, però hi ha vegades que a aquests bitllets encara els queda, per exemple, una hora “de vida” i és per això que hi ha gent que es dedica a recopilar aquests bitllets, agafant-los del terra o simplement demanant-los a la gent i a revendre’ls a persones que, per exemple, només el necessiten per fer un trajecte, i els revenen, evidentment, a un preu més baix.
En tercer lloc, a tots els supermercats de Berlín s’han de pagar les bosses de plàstic, i és per això que tothom du la seva pròpia bossa de roba. Aquesta reutilització potser no és tant original com les altres dues però és molt útil i potser l’hauríem de tenir una mica més en compte al nostre país.
Per altra banda, les universitats i les residències d’estudiants estan plenes de cartells en que algú anuncia que ven qualsevol cosa, des d’un mòbil fins a un joc de plats de l’Ikea, passant per unes cortines. Aquest fenomen es deu a que molts joves quan acaben els seus estudis a Berlín no es volen endur a les seves ciutats d’origen tots els “trastos” que en el seu moment van comprar a la gran superfície sueca o a qualsevol altre lloc.
A part de totes aquestes “reutilitzacions” cada cap de setmana es munten a Berlín uns 6 mercats (Flohmarkt) de segona mà o s’hi pot trobar tot el que es busqui, qualsevol cosa:càmeres de fotos antigues, poms de porta, piles i piles de roba, cadires, instruments de música, làmpades, llibres, miralls, baldufes, coberts, relíquies de la RDA ...
Doncs això, i com diu l’anunci...para todo lo demás...BERLÍN.


(Agraiments: a la meva mareta que em va donar la idea i la foto l'ha fet la meva amiga Bruna Ricart, gràcies a les dues)

No hay comentarios: