viernes, 30 de octubre de 2009

ja fa 20 anys


-Viele kleine Leute die in vielen kleinen Orten viele kleine Dinge tun, können das Gesicht der Welt verändern-

-Moltes petites persones que en molts petits llocs fan petites coses, poden canviar la cara del mon-

(Frase d’una pintada del mur de Berlín)



20 anys. Sí, sembla mentida però ja han passat 20 anys. 20 anys que el mur de Berlín va caure o el van fer caure entre tots. El mur, que va ser construït en una sola nit, la del 13 d'agost de 1961, va caure també en una sola nit, la del 9 de novembre de 1989.
Ja fa 20 anys d'aquell succés que va enganxar tothom davant el televisor. Jo tenia dos anys, però encara recordo, uns anyets més tard, un tros de pedra pintada a la vitrina de casa, era o representava un tros de mur berlines. Ja fa 20 anys de les mítiques imatges de berlinesos damunt del mur, amb la Porta de Brandemburg a les esquenes, o d'aquells joves trencant el mur a cop de martell. Ja fa 20 anys.
Però només fa 20 anys que els habitants de la RDA, és a dir, de l'Alemanya Comunista, poden viatjar a països no-comunistes, o més encara, poden viatjar a la part occidental del seu propi país. Només fa 20 anys que no hi ha cap país comunista a Europa. Només fa 20 anys que no moren assassinats a trets berlinesos que intenten creuar un mur. (Es calcula que en van morir uns 125). Només fa 20 anys que els berlinesos es poden passejar per on volen de la seva pròpia ciutat, només fa 20 anys que hi ha McDonald’s a Alexander Platz, només fa 20 anys que el metro para a totes les parades, i no només a les de la part capitalista, per això encara ara la primera pregunta que sorgeix en qualsevol conversa és: de quin barri ets? perquè el mur està tatuat a la pell dels berlinesos. Ja fa 20 anys que només hi ha una Alemanya, però a quin preu? Segurament la RDA també tenia coses bones, com l’educació, que hauria calgut preservar, i no fer de la caiguda del mur una invasió capitalista.
Sí, ja fa 20 anys, i tots pensem, quina bogeria!com hi podia haver un mur que impedís el pas de les persones, i oblidem que n'hi ha d'altres de murs en el món, com el que han construït els israelians. Potser els humans hauríem de deixar d'ensopegar 50 vegades amb la mateixa pedra i aprendre'n una mica dels errors del passat, no?

No hay comentarios: